DELA
Foto: <07_Bildrubrik>FÄLLD Tack vare ett skarpsynt vittne och dna-teknik kunde polisen hitta hunden som bajsade på Torggatan.

Stadens hundar ska DNA-testas

I går dömdes en man i Åland tingsrätt för miljöbrott. Han hade underlåtit att plocka upp bajset efter sin hund.

Hunden kunde bindas till brottet genom ett DNA-prov – något som kan bli obligatoriskt i stan.
– Vi kan ju inte döma ett djur så i sådana här fall blir det hundens ägare som får stå till svars, förklarar tingsrättens domare.

Det är första gången rätten tar sig an ett fall med hundbajs. För tre månader sedan fick polisen en anmälan mot mannen och dennes hund. Hunden hade bajsat på Torggatan och mannen plockade inte upp korven.
I det aktuella fallet kallades hundens ägare på förhör men förnekade brott på hundens vägnar.
Hårstrån tog från hundens päls och skickades med bajset till CKP:s laboratorium i Vanda. DNA-analysen visade att hår och träck kom från samma djur.

Straffet blev tio dagsböter, sammanlagt 180 euro. Desto kännbarare är att hundägaren även måste ersätta kostnaderna för DNA-proven, 550 euro.

Bland stadspolitikerna förbereds nu ett tillägg till Mariehamns stads ordningsstadga som gör det obligatoriskt att lämna DNA-prov på sina utegående husdjur. Detta för att man skall upprätta ett husdjurens DNA-register för att snabbt kunna bötfälla bajssyndare.

– Kostnaderna måste givetvis påföras djurägarna, säger en stadspolitiker som vill vara anonym men hänsyn till ärendets känsliga art.

Läs mer i dagens Nya Åland