DELA
Foto: PRIVAT<07_Bildrubrik>NYTT NAMN Åland har fått ett nytt namn med i de gastronomiska kretsarna i Sverige. Nu är det Johanna Englund som håller vårt goda kockrykte vid liv.

Åländska till final i prestigefull kocktävling

Då Årets unga kock snart utses i Sverige är det med åländska förtecken: Johanna Englund.

Det berömda internationella gastronomiska sällskapet Chaîne des Rôtisseurs ordnar årligen en tävling där Årets unga kock i Sverige utses.

Nu är det klart att Johanna Englund från Mariehamn är en av sammanlagt sex finalister och inte bara det, hon är också den enda kvinnan som lycktas ta sig så här långt i tävlingen.

– Tävlingen började i höstas med att vi skulle skapa en egen trerättersmeny, berättar Johanna som Nya Åland når på den nuvarande bostadsorten, Göteborg.

Den menyn bestod bland annat av pilgrimsmusslor, ankbröst och hjortronmousse.

Hur menyn ser ut på finaldagen den 23 februari är oklart. De tävlande kockarna får var sin hemliga korg med identiska råvaror som skall användas till att laga en middag bestående av förrätt, varmrätt och dessert för fyra personer.

– Jag tror att jag kan ha en bra chans i finalen bara jag lyckas få till det.

Det är 39:e året i rad som Chaîne des Rôtisseurs ordnar tävlingen för kockar under 27 år. Den som vinner deltar i världsfinalen i Budapest, Ungern i september.