DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>STORT PROJEKT Renoveringen blev större än vad Inger Nygård och Linda Karlsson tänkt från början. Nu återstår ännu att inreda och plocka fram varor till lördagens öppning.

Smygtitt i nya hantverksbutiken

Att ta över en lokal där en och samma butik vistats i 94 år var en utmaning för Linda Karlsson och Inger Nygård. Gamla Hillings har fått ett lyft och Viktor Craft & Design gör sig redo för öppningen på lördag.
– Man måste göra det bra om man tar över efter en butik som funnits här så länge, säger Linda Karlsson.

Tillsammans med Inger Nygård hyr hon lokalen där Hillings tidigare fanns.

– De började 1922, 94 år fanns de här, säger Nygård.

Folk har varit nyfikna på renoveringen. På lördag öppnar de upp dörrarna till butiken som heter Viktor Craft & Design. Nygård och Karlsson kommer ha kvar sina egna firmanamn och design men säljer verken i butiken som är deras gemensamma.

– Vi gjorde medvetet ett hål i pappret för fönstren så att folk kunde kika in, och de gjorde det! Men nu när vi börjat inreda har vi satt för så att man inte ska se allt, säger Karlsson.

Riva och bevara

Öppningen blev framskjuten på grund av golvet som tog tid.

– Vi slet bort fyra lager material och hittade sedan trägolvet i original där under, säger Karlsson.

Golvet är inte det enda som de bevarat, inspirationen har kommit från den gamla inredningen. Möbler och inventarier som fanns kvar från Hillingstiden har de återanvänt.

Läs mer i dagens Nya Åland!