DELA
Foto: Jonas Edsvik88 LITER VIN 88 liter vin, drygt 1 300 liter öl och 34 liter starksprit finns fortfarande i beslag på Åland sedan december 2013.

Skyldig – men slipper straff

Företagaren fick problem när han förde in stora mängde öl, vin och starksprit från Tyskland till Sverige 2013.

På grund av svenska tullens råd sitter hela alkoholpartiet nu fast på Åland och han själv har dömts för brott i tingsrätten.
Hela historien är märklig men allt finns dokumenterat i de bevis som tingsrätten fått. Eftersom företagaren agerat enligt myndighetsanvisningar slipper han straff även om han dömts som skyldig.

Skattebedrägeribrottet han dömts för på Åland hänger ihop med en resa till Tyskland där han strax före julen 2013 köpte ett stort parti alkohol – 1 340 liter öl, 88 liter vin och 34 liter starksprit – som han skulle föra in i Sverige. Tullen hade först misstänkt brott men lagt ner misstanken och alkoholen skulle därför lämnas tillbaka till honom.

Han betalade skatt på alkoholen, 21 000 kronor, och fick samtidigt veta att han först måste föra ut alkoholen ur landet och sedan ta hem den igen. Han valde så att åka till Åland och måste boka från Stockholm – Grisslehamn dög inte – och visa både bokningsnummer och biljett för tulltjänstemännen.

Det gjorde han och fick eskort till hamnen och i land i Mariehamn.

Eftersom han redan hade betalat skatt för alkoholen i Sverige valde han den gröna filen med sin skåpbil. Då fastnade han i den åländska tullen. Han planer på att köra till Eckerö direkt och ta färjan till Grisslehamn för att uppfylla svenska tullens krav gick därför i stöpet.

Förtagaren kände inte till att Åland inte ingår i den europeiska skatteunionen och ingen informerade honom om att det kunde bli problem. I tingsrätten berättade han att han för säkerhets skull ändå tagit med sig de handlingar han fått på svenska sidan om någon på Åland skulle undra men i övrigt litat på de råd han fick av svenska tullen.

Alkoholen togs i beslag av tullen på Åland och företagaren åtalades för skattebedrägeri. Tullen har kommit fram till att han har en skatteskuld till finska staten på 5 550 euro.

Tingsrätten konstaterar i domen att företagarens syfte har varit att undandra sig skatt på Åland när han valde gröna filen men att han handlat i god tro. Trots det är utgångspunkten att alla ska känna till gällande lagstiftning, påpekar domstolen.

Då företagaren redan betalat skatt i Sverige och alkoholen fortsättningsvis finns på Åland, samt det faktum att resan gjordes på uppdrag av svenska tullen, döms han inte till något straff.

<”Byline tfn”>