DELA
Foto: Stefan Öhberg

Skärpt straff för före detta hamnchef

Tingsrätten fällde i slutet av förra året den tidigare hamnchefen Leif Ahlqvist för missbruk av tjänsteställning. Då fick han sextio dagsböter.Nu skärper hovrätten domen och utdömer villkorligt fängelse.

Under flera år köpte hamnen tjänster av dåvarande hamnchefen Leif Ahlqvists sons elfirma utan konkurrensutsättning och upphandling. Det handlade om arbeten för över 110 000 euro och Ahlqvist godkände själv ett antal fakturor. Tjänsterna köptes när Leif Ahlqvist var chef för hamn- och säkerhetsförvaltningen 2011 och 2012, och efter att han blev hamnchef 2012 fram till 2014. Totalt godkände och attesterade han 39 fakturor från sonens företag.

För detta dömdes Ahlqvist av tingsrätten för missbruk av tjänsteställning och straffet blev sextio dagsböter på totalt 2 760 euro.

Åklagaren besvärade sig dock mot domslutet till hovrätten och yrkade på att straffet skulle skärpas. Ahlqvist yrkade å sin sida att åtalet till alla delar fökastas.

Flera ”regelvidriga beställningar”

Hovrätten konstaterar att man omfattar tingsrättens slutsats och motivering vad gäller att Leif Ahlqvist har varit jävig och brutit mot bestämmelserna om direktupphandling då han hade fattat beslut om direktupphandlingar av Andreas El samt godkänt och attesterat företagets samtliga 39 fakturor för utbetalning utan att motivera sina beslut.

”Med beaktande av den långa gärningstiden och antalet regelvidriga beställningar och attesterade fakturor är brottet även bedömt som en helhet grovt”, skriver rätten i sin bedömning.

Den tidigare hamnchefen tillräknas alltså grovt missbruk av tjänsteställning. I straffmätningen har tagits i beaktande att brottet har bestått av ett stort antal beslut men till Ahlqvists fördel har man beaktat den tid som förflutit från gärningstiden.

”Med beaktande av det ovan anförda är ett straff motsvarande åtta månader fängelse ett rättvist straff för det tillräknade brottet”, skriver rätten.

Fängelsestraffet är villkorligt.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp