DELA
Foto: Jonas Edsvik

Skabb på dagis

Ett fall av skabb har konstaterats på ett daghem i Mariehamn. Enligt stadens tf barnomsorgschef Gun-Viol Lindeman förekommer det sällan.
– Vi har konstaterat att det är skabb och jag har fått ett fall till kännedom, säger Gun-Viol Lindeman.

Hon kontaktades av daghemmets föreståndare där man hade upptäckt fallet. Enligt Lindeman är skabb på daghem relativt ovanligt jämfört med till exempel huvudlöss.

– Det är ingenting man behöver vara orolig över. Alla vårdnadshavare har fått information, säger Lindeman.

På stadens hemsida under fliken barnomsorg finns en blankett med Ålands hälso- och sjukvårds patientinformation om sjuka barn i dagvården.

Kroppskontakt

Där står det att skabb ger kliande utslag, hudinfektioner och skabbgångar mellan fingrarna. Inkubationstiden är cirka en månad och man rekommenderar frånvaro är under behandlingen.

Brianna Blomqvist, farmaceut på Nya Apoteket i Mariehamn, säger att skabb smittar via kroppskontakt.

– Det kan räcka med att man håller i någon handen, säger hon.

Det kan också smitta om man använder någon annans kläder eller handduk. Symptomen är att det kliar väldigt mycket.

– Man kan se skabbgångarna som oftast bildas vid händer eller fötter, de ser ut som små trådar. Men de syns inte alltid, säger Blomqvist.

Enligt Blomqvist är skabb inte helt ovanligt och förekommer nog. Skabb behandlas med en salva som man kan köpa på apoteket.

– Det kan behandlas receptfritt men rekommendationen är att man går till en läkare och får rätt symtom konstaterad. Det kan vara svårt att känna igen, säger Blomqvist.