DELA

Sjödagar med sol i sikte

Årets sjödagar inleddes igår under solsken och klarblå himmel. Sjökvarteret var fullt av både ålänningar och turister från olika håll.

– Åland är så vackert, säger Thomas och Ingeburg Wulff som seglat hit från Tyskland.
Ålands sjödagar kunde knappast ha fått bättre väder till öppningen i går. Stadsdirektör Barbara Heinonen höll ett öppningstal där hon berättade om årets upplägg och berömde och tackade arrangörerna bakom evenemanget. Traditionsenligt har varje dag under sjödagarna ett eget tema. Igår var det sjösäkerhetsdagen i dag är det hantverkardagen, fredag är folkmusikdagen lördag maritima dagen och på söndag avslutas sjödagarna med barnens dag.

Originalritningar från 1913

Till sjödagarna hittar både ålänningar och turister. Paret Wulff från Hamburg i Tyskland besöker sjödagarna för andra året. De är båtentusiaster som låtit bygga en replika på en gammal segelbåt. Fritz Lexow och är byggd i ek med originalritningar från 1913. Den här typen av segelbåt användes förr som administrationsbåtar och seglade till olika öar med information om hur man till exempel skulle bygga hamnar.

– Vi drömde länge om en sån här båt, att bygga den var kanske lite galet. Det tog väldigt länge och är specialbyggd av hantverkare som kan bygga den här typen av båtar. Den är gjord av ek som ligger ute och torkar i åtta år innan man bygger av det, säger Thomas Wulff.

Paret bor i en by utanför Hamburg. De tog dem 65 dagar att nå Åland. De har varit via Sverige innan de kom till hit. De har också besökt Rödhamn och är i dag i Mariehamn för sjödagarna.

– Vi är i Mariehamn enkom för Sjödagarna, säger de.

De har besökt sjödagarna en gång förr och gillade de så mycket att de ville komma tillbaka.

– När vi är här berättar vi om Tyskland, hemma berättar vi om Åland, säger Thomas Wulff.

 

Läs mer i torsdagens Nya Åland!