DELA

Sipilä positiv – men lovar ingenting

Personligen är statsminister Juha Sipilä (C) positiv till en höjning av klumpsumman. Men om det blir en höjning avgörs i höstens budgetförhandlingar.
Statsminister Juha Sipilä besökte Åland tillsammans med minister Anne Berner (C) under några timmar på torsdagseftermiddagen. Ministrarna och landskapsregeringen var nöjda med besöket och de goda samarbetet dem emellan. Högst på agendan stod frågan om en eventuell höjning av den åländska klumpsumman.

– Det finns goda grunder för en höjning av klumpsumman. Detta enligt utredningar från finansministeriet. Personligen är jag positiv till en höjning, men det finns ingen orsak att sia om framtiden, det får vi se på budgetsförhandlingarna i höst, säger Sipilä.

Hur de andra partierna i regeringen ställer sig till en höjning av klumpsumman kan han inte svara på.

Lantråd Katrin Sjögren (Lib) säger att man från Ålands sida jobbar för ärendet och att man har god kontakt med rikssidan.

Sipilä var tydlig med att vårdreformen i riket skall vara kostnadsneutral i relation till Åland. En utredning skall göras för att kontrollera hur vårdreformen i dess nuvarande utformning eventuellt strider mot självstyrelse- och grundlagen.

Felicia Bredenberg