DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>TURBEBIS Nya Åland berättade i gårdagens tidning om Nina Johannessons kamp för sonen Lennox, idag tre månader. Att som ensamstående få remiss av ÅHS till IVF-behandling ska egentligen inte vara möjligt.

Singelmamman hade tur – fick remiss i gråzon

Ensamstående Nina Johannessons kamp för att få sin son Lennox med hjälp av assisterad befruktning på den offentliga sjukvårdens bekostnad är unik för Åland.

– Det ska inte vara möjligt, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Katarina Dahlman.

Nina Johannesson berättade sin och Lennox historia i Nya Åland i går, om hur hon som singel lyckades få ÅHS att skriva remiss två gånger till Åbo universitets centralsjukhus (ÅUCS) om assisterad befruktning och få remissen godkänd på andra försöket.

Förklaringen är att remissen från ÅHS skickades när frågan om ensamstående kvinnors rätt till hjälpen befann sig i en gråzon på Åland.

– Remissen gällande Nina skickades i april 2014 och efter att styrelsen fattat definitivt beslut om att ensamstående kvinnors inte har rätt till assisterad befruktning på det offentigas bekostnad har inga fler remisser skickats, säger klinikchef Annika Kahnberg.

2011 fattade ÅHS dåvarande styrelse beslutet att också lesbiska par och ensamstående kvinnor skulle omfattas av möjligheten till assisterad befruktning som erbjuds av ÅHS, men 2014 föreslog BB/gynkliniken att beslutet skulle omprövas.

Vid den tiden erbjöd nämligen inget av ÅHS avtalssjukhus utanför Åland – Åbo universitets centralsjukhus och Akademiska sjukhuset i Uppsala – infertilitetsbehandling till ensamstående. I Finland kunde ensamstående kvinnor få hjälp på privata kliniker på egen bekostnad. Också lesbiska par i Finland hänvisades till privata kliniker utanför den offentliga sjukvården.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!