DELA
Foto: EPPO<07_Bildrubrik>PÄRONPEST Åland är först i Finland med att drabbas av päronpest. Vissna löv som sitter kvar på kvisten är ett av de kännetecken som en drabbad växt uppvisar.

Så ska päronpesten utrotas

Landskapsregeringen vill röja träd och upprätta en skyddszon för att stoppa päronpesten.
Päronpesten hör till de skadligaste sjukdomarna som kan drabba äppel- och päronodlingar. I oktober 2014 upptäcktes den skadliga växtsjukdomen på Åland för första gången någonsin.

Nu har landskapsregeringen tagit fram en strategi för hur sjukdomen ska stoppas och utrotas. Exakt hur bekämpningsstrategin ser ut vill Annika Hollsten, växtskyddsinspektör på landskapsregeringen, inte svara på ännu eftersom beslutet inte är klubbat.

– Det kommer att ingå en röjning av träd och en pollinerarbegränsning.

Andra odlare påverkas också eftersom det, enligt den planerade strategin, kommer att bli en buffertzon på en kilometer från den drabbade odlingen.

– Eftersom bin och andra pollinerare medför stor risk för spridning av päronpest införs en pollinerarbegränsning som i praktiken betyder att man, under en viss tid enligt förslaget vi har nu, inte får ha bikupor eller tillföra andra pollinerare i buffertzonen, säger Hollsten

Enligt strategin ska prover att tas i området för att kontrollera att smittan inte har spridit sig.

Det kommer också bli begräsningar på hur man får föra in och ut plantor inom buffertzonen.

Läs mer i papperstidningen!