DELA
Foto: JoeJoeJoe93/Wikimedia Commons

Johnossi varnar för en svettig kväll

I kväll står bland andra rockduon Johnossi på Rockoffs stora scen. Nyan fick en kort pratstund med Nackabandets ena halva John Engelbert.

Det är första gången ni spelar på Åland. Vad vet ni om stället? Har ni varit här privat någon gång?

– Vi vet absolut ingenting, ingen av oss har någonsin varit på Åland och vi har aldrig hört talas om festivalen.

Hur ser en typisk Johnossispelning ut?

– De flesta Johnossigigs slutar med att det ser ut som att vi har bastat i 2 timmar. Svett, svett, svett, svett. Vi försöker alltid kräma ut allt, oavsett publik eller location.

Hur laddar ni upp inför spelningar för att orka hålla energin uppe?

– Jag mediterar dagligen och det hjälper mig mycket, både psykiskt och fysiskt. Vi har vissa ritualer vi går igenom innan varje spelning. En iskall dusch en timme innan gig, sedan 45 minuter av vodka, redbull, tigerbalsam, hög musik, dans och slutligen en lååååång hård kram för att förena våra energier till ett och samma väsen.

Hur rolig är er rider? Ställer ni höga krav på logen?(En rider är alltså listan på grejer som artisten vill ha i sin loge innan och efter en spelning.)

– Nuförtiden har vi en ganska blygsam rider, man vill inte ha massa skit som man ändå inte kommer att äta upp. Vi får ändå alltid alldeles för mycket. Den är kanske en sida lång, förutom standardgrejer som vatten, handdukar med mera så har vi mest vodka, champagne, vin öl och färsk frukt.

Vilken låt spelar ni helst live? Vad handlar den om?

– Det varierar ständigt vilka låtar man tycker är roligast att spela för tillfället. Man tröttnar på låtar samtidigt som man återupptäcker gamla stänkare. Vad våra låtar handlar om vet vi lika mycket som lyssnaren, en låt kan handla om olika saker för olika människor, ingenting är hugget i sten.

Fem snabba med Johnossi

folköl/starköl

dansband/folkmusik

helylle/rockers

pannkakor/plättar

John/Ossi