DELA
Foto: Jonas EdsvikRysslands konsul

Ryska konsuln: Åland är politiskt intressant

Åtta månader. Så länge har Mikhail Zubov varit Rysslands konsul på Åland. Nya Åland träffar honom för att höra hur den första tiden har varit och för att fråga hur han ser på läget kring Östersjön.
Det är utrikesdepartementet i Ryssland som väljer vem som blir landets konsul på Åland. När frågan kom om vem som skulle efterträda Igor Demyanenkov, som jobbat som Ryssland konsul på Åland i fem år, jobbade Mikhail Zubov i Norge. Under hela sin karriär har han arbetat med de nordiska länderna både i Moskva, Oslo, Stockholm och Kirkenes. I de nordiska länderna har han bott i sammanlagt 16 år och talar flytande skandinaviska.

– Jag valde att studera norska för då kan jag också prata med andra skandinaver. Dessutom hade jag flera duktiga lärare. Jag undervisades bland annat av professorn som skrivit den första ryska-norska läroboken.

Vad var din första tanke när du fick höra att du skickas till Åland?

– Genom mitt arbete har jag rest till Finland flera gånger men aldrig jobbat där. Jag tänkte att det är en ny och bra erfarenhet för mig att jobba i Finland och speciellt på Åland eftersom det historiskt och politiskt sett intressant.

Läs hela intervjun med den ryska konsuln i dagens tidning!