DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>ALLA MED Nästa vecka stiger Suzan, William och Niklas på planet till Afrika . Hunden Elsie följer efter till sommaren.

Redo för Maputo, Moçambique

Hemma hos familjen Eriksson/Oriander i Finström packas det för fullt.

Nästa vecka går flyget till Afrika.
Den andra mars börjar Suzan Eriksson sitt nya biståndsjobb för FN:s utvecklingsprogram, UNDP, i Moçambiques huvudstad Maputo. Med henne följer maken Niklas Oriander, sonen William, 6 år.

Suzan är statsvetare med utbildning från London School of Economics och Åbo Akademi. Hon flyttade till England då hon var ett år och till Helsingfors då hon var fjorton. Innan Niklas fick tjänsten som kommundirektör i Finström jobbade både han och Suzan med biståndsfrågor i Kenya.

– Jag har jobbat flera år med flyktingar, med HIV och andra sexual- och reproduktionsrelaterade hälsofrågor, säger Suzan.

Vad skall du göra i Moçambique?

– Det vet jag inte ännu. I januari besökte vi Maputo och FN. Men de visste inte då vilket program jag kommer att arbeta med.

FN arbetar med bland annat fattigdomsminskning i byarna, och med de miljöproblem som förorsakas av översvämningar i landets norra delar och torka i de södra.

När familjen installerat sig ska Niklas lära sig portugisiska.

– På sikt har jag tänkt närma mig FN och ambassaden för att se om de eventuellt har något projektjobb som jag kunde göra.

Läs mer i fredagens Nya Åland!