DELA

Rånet på Ålandsbanken blir roman

Vart tog pengarna från det uppmärksammade Ålandsbanken-rånet 2006 vägen? Med det som utgångspunkt har Leif Nordqvist fantiserat ihop en roman om miljonerna som försvann.
I ett halvårs tid har Leif Nordqvist arbetat med boken. Idén fick han efter att ha läst Ola Lauritzons ”Miljardären som försvann” som handlar om den svenska finansmannen Carl-Eric Björkegrens mystiska försvinnande i mitten av 90-talet.

– Då slog det mig att man hittar ju aldrig pengarna i såna här sammanhang.

Inspirerad av konceptet att göra fiktion av fakta, tog han avstamp i en händelse nära i både tid och rum, nämligen Ålandsbanken-rånet 2006, där beväpnade gärningsmän kom över 15 miljoner kronor.

– Jag har försökt spåna och hitta på var pengarna är och hur det gick till.

Han har plöjt igenom artiklar från tiden kring och efter rånet och fantiserat ihop en historia.

– Jag har fyllt i luckorna.

Handlingen byggs kring en verklig familj i Stockholm som Leif känner flyktigt. En av familjemedlemmarna, Ante, har huvudrollen i berättelsen om rånet. Han har ställt upp som finansiär av tillslaget, men ångrar sig sedan försöker dra sig ur utan att fällas för delaktighet.

Fascinerad av fiktion

Boken, kallad ”Det stora bankrånet på Åland”, släpps på tioårsdagen av rånet, den 10 augusti, och Nordqvist har själv stått för kostnaderna för layout, tryck och publicering. I bagaget har han en självbiografi och säger sig vara en amatörförfattare, men en biten sådan.

– Jag blev fascinerad av hur man kan spåna och hur kul det är att fantisera, säger Nordqvist som planerar fortsätta spinna på sitt sidointresse.

– Jag har en del idéer, som alla som håller på med sånt här har, men jag har ingen aning ännu om vad det blir.