DELA

Pysen – den virala enögde kattungen

Enögde kattungen Pysen hittades i ett potatisland och gör nu succé på Facebook.

– Jag vet inte hur många det är som skriver och vill köpa honom, säger Mita Johansson från Katthjälpen på Åland.
För några dagar sedan när en familj skulle gå till potatislandet hittade de något ut över det vanliga. Där låg en ensam och mager kattunge, Pysen.

Pysen var uttorkad och hade bara ett öga. Familjen tog reda på att det inte var någon som kände till kattungen och kontaktade därefter Katthjälpen på Åland.

– Jag for dit direkt när pappan i familjen ringde vid halv åtta på kvällen. Då var Pysen väldigt uttorkad, bara skinn och ben. Jag trodde inte att han skulle överleva, säger Mita Johansson.

Johansson tog med sig Pysen hem och gav honom vätska.

– Han drack riktigt bra med mjölk och vatten. Sedan for vi till veterinären dagen efter och där behövde han inte ens få mer vätska för han hade druckit så bra på kvällen, säger Johansson.

Veterinären gav Pysen en kur antibiotika eftersom att det ena ögat var infekterat. Infektionen hade även spritt sig till näsan. Johansson har räknat ut att Pysen är minst sex veckor gammal.

– Det öga som är friskt har bytt färg från blått så som de har när de är nyfödda. Därför är han åtminstone sex veckor gammal. Men han ser mycket yngre ut eftersom att han är så mager, säger Johansson.

400 000 personer

Efter omhändertagandet av kattungen Pysen skrev Johansson ett inlägg på Katthjälpen på Ålands facebooksida i måndags kväll, vilket blev en enorm succé. I går eftermiddag hade inlägget om Pysen nåtts av närmare 400 000 personer, delats över 600 gånger och gillats av nästan 9000 personer.

– Jag skrev ett inlägg precis som jag brukar, bara en helt vanlig grej som man alltid gör. Men efter bara någon timme var det hur många delningar och kommentarer som helst, säger Johansson.

Just nu bor Pysen hemma hos Johansson för att växa till sig och bli frisk. Johansson hoppas att de slipper en operation av det sjuka ögat.

– Han är ju så sjukt söt och det är så hemskt med ögat. Vi vet inte men han kanske har syn på det. Just nu vill han inte leka så mycket, utan mest sitta i famnen och gosa, säger Johansson.