DELA

Pris och kvalitet styr när krögarna väljer kött

Sex av elva krögare serverar majoriteten åländskt kött på sina restauranger. Det visar Nya Ålands rundringning. Några poängterar att priset är för högt och kvaliteten varierar.
– I år har vi valt bort det åländska köttet till förmån för det finska för det var högre kvalitet och bättre pris. Dahlmans sa själva att den finska biffen var bättre, att den håller jämn och hög kvalitet och jag kan inte annat än att hålla med, säger Yvonne Sjöström på gastropub Bodegan i Eckerö.

Hon är inte ensam om att vända sig till de finska eller svenska marknaderna för kött. Både pris och tillgång styr inköpsvalen.

– Det finns inte de volymer som vi behöver för att använda åländskt kött till varmrätter, säger Björn Johansson på ÅSS paviljongen som också poängterar att priserna är ”oskäligt höga”.

– Producenter kan sälja åländskt kött dyrt på Helsingfors salutorg eftersom efterfrågan är större där. Även fast det inte är närproducerat då mera. Om det är något som borde subventioneras så vore det bra att understöda de som säljer sina djur till åländska krögare till rimliga priser.

– Vi måste hålla låga varuinköp, säger Roger Eklund på Koppargrytan om varför man köper kött från utanför Åland.

Säsongsproblematik

Micke Björklund, serverar österbottniskt Snellmans-kött på Smakbyn, men köper in drygt 30 åländska nötdjur varje år som komplement.

– Det är en liten volym. Säsongen vi är inne i nu egentligen, det är runt fyra veckor som vi säljer mycket sen är det de lugna månaderna då det inte går åt så mycket. Det är ett problem för de som producerar kött, det är svårt för en producent att bara leva på restauranger under lågsäsongerna, om man ser på mängderna de köper in.

Läs mer i fredagens Nyan!