DELA
Foto: Åland24

Politiker efterlyser aktivare s-lagsdebatt

Varför diskuterar inte allmänheten den nya självstyrelselagen undrar flera lagtingspolitiker.
Gunnar Jansson (Lib) och Roger Jansson (MSÅ) är oroade för att det inte pågår en aktivare debatt bland ålänningar om den nya självstyrelselagen som Ålandskommittén jobbar med.

Den här frågan dryftade lagtinget i går i samband med Självstyrelsepolitiska nämndens yttrande om Ålandskommitténs delbetänkande i plenum.

Barbro Sundback (S) konstaterade att allmänhetens intresse för den nya självstyrelselagen väcks då den börjar handla om konkreta sakfrågor som till exempel beskattning.

– Om man upprepar samma sak med lite högtidligare tonfall varje gång blir det inte särskiljt många som lyssnar, sade Sundback.

Mika Nordberg (MSÅ) sade att det är svårt för vanliga människor att sätta sig in i vad den nya lagen innebär mellan jobb och vardagssysslor.

Ålands Framtid var inte nöjda med betänkandet. Partiledaren Axel Jonsson tyckte att de åländska politikerna gett med sig för enkelt.

– Vi accepterar inte ett självstyrelsesystem där riksdagen med Sannfinländarna och övriga partier ska ha inflytande över vilka rättsområden som ska förbehållas riksdagen.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!