DELA
Foto: Jonas Edsvik

Polisföreningen ryter till om avgångsålder

Det är till syvende och sist medborgarna som drabbas.

Det menar Ålands polisförening som i en åsiktsförklaring starkt kritiserar förslaget att höja polisers avgångsålder.
En äldre polis har inte samma fysiska förutsättningar som en yngre. Det kan innebära direkta risker vid arbete på fältet, säger polisföreningens ordförande Magnus Gustafsson. En äldre polis på fältet är generellt varken lika snabb eller fysiskt stark vid ingripanden som en yngre.

– Det är klart att det finns poliser i 60-årsåldern som har en fysisk kondition som både du och jag skulle bli avundsjuka på. Men om man tittar generellt är det få som fysiskt klarar av ett arbete i yttre tjänst i den åldern. Man orkar helt enkelt inte, säger han.

När fysiken inte längre räcker till flyttas personen oftast till en utredningstjänst. Med en höjd avgångsålder kommer också fler äldre utredare att ta upp plats på dessa tjänster, menar Gustafsson.

– Om den nya avgångsåldern går genom kommer en tredjedel av alla poliser på Åland ha nått över nuvarande pensionsålder runt år 2024. Det kommer alltså sitta en massa äldre som egentligen bör gå i pension på utredningstjänster som yngre kompetenta anställda inte kan få.

Läs mer i ondagens Nya Åland!