DELA
Foto: <07_Bildrubrik>UPPMÄRKSAMMAT Svenska Dagbladet är en av flera svenska tidningar som skrivit om Göran Perssons ÅAB-uppdrag.

Persson-nyheten gav eko i Sverige

Att Sveriges förre statsminister Göran Persson är nominerad till Ålandsbankens styrelse uppmärksammas i svenska medier.
– Det är ett spännande och överblickbart företag, säger Göran Persson om Ålandsbanken till SvD Näringsliv.

Precis som i Nya Åland i fredags framhåller Persson att han gillar Åland. Han nämner sina affärsrelationer med bankens storägare Anders Wiklöf, och att han blir styrelsekollega med Christoffer Taxell.

Att ex-statsministern skulle ta fler uppdrag i bankstyrelser i framtiden är inte troligt, säger han. ÅAB däremot är ”på många sätt ett attraktivt och lagom uppdrag”.

Även Dagens Industri har intervjuat Göran Persson.

– Jag har en lång relation till landskapet Åland, som jag tycker är en nordisk pärla. Ålandsbanken är ganska intressant som finansiellt företag eftersom de lyckas kombinera en på Åland klassisk folkligt förankrad nästintill sparbanksmässig rörelse med tusentals ålänningar som ägare med att i Finland och Sverige utveckla en affärsbanksrörelse, säger han till affärstidningen.

DI har också tagit en kommentar av Anders Wiklöf.

– Göran Persson har alltid varit intresserad av finansiella frågor, har han sagt till mig. Sedan har han varit politiker. Att kunna både politik och ekonomi är ofta fördel, säger han.