DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>NAMNLISTA Anna Holmström och Magnus Lundberg lämnade in anmälan om medborgarinitiativet till lagtingets kansli, där den togs emot av lagtingsdirektör Susanne Eriksson, på torsdagen förra veckan. Nu har listan samlat 300 namn.

Pensionslistan har samlat över 300 namn

Trots att finansminister Roger Nordlund (C) försäkrat att processen för att avskaffa den tidigarelagda ålderspensionen till lagtingsledamöter redan är på gång, fortsätter medborgarinitiativet med samma syfte att samla namn.
– Man kan tolka att det är ”på gång” på lite olika sätt, säger initiativtagaren Magnus Lundberg som enligt Nordlund blivit informerad om den pågående processen innan namnlistan initierades.

Hur valde du att tolka det?

– Jag tolkade som så att de finns ett intresse. Man kan säga så här att på initiativets första dag fanns det plötsligt en tidtabell för det här. Men för oss är det ointressant, vi som driver det här medborgarinitiativet tycker det är viktigt att det avskaffas så fort som möjligt, om det är på gång eller inte är en politisk fråga.

Så ni fortsätter driva på listan?

– Självfallet, den går med raketfart. Vi uppskattar att vi har över trehundra namn redan.

19 juni är sista dagen för namninsamlingen och Lundberg är övertygad om att man får ihop de tusen namn som behövs för att lagtinget ska behandla frågan i brådskande ordning.

– Vi kommer inom några veckor ha tillräckligt med namn, vi kommer inte att avsluta förrän vi ser ett färdigt lagförslag.