DELA
Foto: Privat

Omskriven internatskola letar åländska elever

Den svenska internatskolan Lundsbergs vill värva åländska elever. Skolan, som 2013 prickades och stängdes av skolinspektionsnämnden för en kortare tid, säger att man breddar sin marknadsföring till andra länder.
Med en helsidesannons i tidningen Åland hoppas man väcka intresset hos de åländska ungdomarna. Verksamhetschef Johan Harryson säger att det är en del av deras expansiva marknadsföring.

– Vi har inte varit så duktiga på att marknadsföra oss runt om i världen tidigare. Vi är just nu efter att bredda vår kundkrets.

Varför riktar ni er till ålänningar?

– Varför inte? Vi har ju hela världen egentligen som arbetsfält och många utlandsboende går på skolan. Varför inte bredda ytterligare? Vi har i dagsläget inga åländska ungdomar, men vi har finländska ungdomar.

Skolan har mellan 150 och 160 elever, men antalet ska ligga någonstans runt 200, så nu vill man få in nya ansikten.

Hur skulle du beskriva skolan?

– Vi har flera olika delar som gör skolan till vad det är, själva utbildningen, internatet och fritidsaktiviteterna.

Skolan har prickats för pennalism och 2013 fick skolan tillfälligt verksamhetsförbud av skolinspektionen efter att två elever bränts med strykjärn under en så kallad nollning.

– Vi var stängda under en vecka eller två, men det var en missbedömning av skolinspektionen. Nu innan jul gjorde de en inspektion och vi fick inte en enda kritikpunkt.