DELA
Foto: Wikimedia Commons<07_Bildrubrik>FÄNGELSET Här, i Skienfängelset, sitter terroristen Anders Behring Breivik.

Också terrorister måste vara lika inför lagen

Norska staten har kränkt terroristen Anders Behring Breiviks rättigheter, enligt Oslo tingsrätt. Ett beslut som visar att norsk rättsordning fungerar.
I ett demokratiskt och rättssäkert samhälle har alla medborgare rättigheter. Också brottslingar. Till och med massmördare och terrorister som Anders Behring Breivik.

Breivik hade dragit den norska staten inför rätta för att ha brutit mot de mänskliga rättigheterna på grund av de restriktioner som fångvården ställt på Breiviks förvar i fängelset efter bombdådet i Oslo och massmordet på Utöya, där terroristen dödade 77 människor.

Tingsrätten säger i domen att staten inte levt upp till artikel 3 i de mänskliga rättigheterna då Breivik suttit isolerad för länge, utsatts för omotiverat många inspektioner, inte haft tillräcklig möjlighet att överklaga beslut och att staten inte tillräckligt beaktat hans mentala hälsa.

Man kan tycka mycket om Breivik och vad för sorts människa han är. Men det är egentligen oväsentligt i sammanhanget. Icke desto mindre kom de förväntade förfärade utropen i sociala medier. En av dem som förfärades var lagtingsledamoten Tony Wikström som skrev ”36 000 euro i skadestånd för att hans mänskliga rättigheter kränkts? Vilket jävla hån”. Han rättade sig sedan då domen inte gav Breivik skadestånd, utan ålade staten att betala Breiviks advokatkostnader.

Icke desto mindre är det uppseendeväckande att en parlamentariker tycker att det är ett ”jävla hån” att en domstol förhåller sig så neutrala inför lagen att den faktiskt kan döma också till en hatad terrorists fördel när den anser att lagen ger honom rätt. Man bävar inför en sådan syn på alla lika värde inför lagen.

Att tingsrätten i Oslo inte vägde in känslor, tidigare skuld eller ett allmänt tyckande om vad som borde vara ett rättmätigt straff för en terrorist som med berått mod gick längst stranden och sköt ihjäl oskyldiga ungdomar är trots allt ett styrkebesked. Att vi är lika inför lagen är en av de viktigaste demokratiska grundpelarna.

Och om vi överger denna grundpelare begår vi misstaget att omsluta en ideologi som ligger betydligt närmare vad sådana som Breivik vill att samhället utvecklas till.