DELA
Foto: Johan Orre<07_Bildrubrik>FLY HALF Curtis Bradford har spelat för Newcastle Emlyn i tredjeligan i Wales, och är en så kallad ”fly half” i Åland Stags. Bradford ska bygga lagets spel, motsvarigheten i amerikansk fotboll är en quarterback.

Nykomlingen drömmer stort

RUGBY. I dag inleder Åland Stags säsongen i division I.

Målet är uppflyttning – nyförvärvet Curtis Bradford ska leda laget dit.

– Om femtio år vill jag kunna se tillbaka på att jag var med på början av Stags resa, säger walesaren.
Förändringens vindar blåser över Åland Stags.

Rugbyklubben har de senaste säsongerna spelat i svenska Mälardalsserien, men byter i år land till finska division I efter missnöje med hur den svenska serien administrerades i fjol.

Åland Stags må vara nya både i divisionen och seriesystemet – men någon blyg nykomling är det inte tal om.

Lagom till säsongsstarten har truppen fått ett tillskott i 20-årige Curtis Bradford, ursprungligen från grevskapet Carmarthenshire i sydvästra Wales – men något av en världsmedborgare tack vare rugbyn.

Den världsomspännande organisationen Rah Rah Rugby – som rekryterar spelare, ledare och tränare – har tagit Bradford till uppdrag i såväl Karibien som Afrika det senaste halvåret. Och det var genom RRR som han kom i kontakt med Åland Stags som sökte en spelare.

”Annorluna mot Rwanda”

– Jag kände att det var dags för en ny utmaning och något helt annorlunda, och det kommer definitivt att vara en skillnad klimatmässigt här på Åland jämfört med Rwanda, säger Curtis Bradford och skrattar.

Kontraktet med Åland Stags gäller för en säsong (fram till oktober), och klubben hjälper Bradford med boende tack vare sina sponsorer. Men walesaren hoppas också kunna hitta ett jobb vid sidan av rugbyn.

– Åland känns som ett äventyr, och jag gillar att resa runt. Utmaningen här ligger lika mycket i att hjälpa laget som att få sporten att växa. Att åka till Nya Zeeland eller Australien och spela rugby är inget märkvärdigt eftersom alla spelar, men i Norden är det nästan unikt eftersom sporten är så liten här. Om femtio år hoppas jag kunna se tillbaka på att jag var med på början av Stags resa, och tog de första stegen mot att bli en storklubb, säger Curtis Bradford.

Siktar på avancemang

Klockan 16 i dag spelas premiärmatchen hemma på Vikingavallen mot Björneborgslaget Pori Bombers.

Förutom dem väntar även matcher mot Joensuu och två Helsingforslag (Warriors B och Helsinki B) som båda har a-lag i högsta serien (nivån över division I).

– Vi siktar på att gå upp i Mästerskapsserien. Vi måste vinna ettan och sen kvalet i höst, men jag tycker det är en rimlig målsättning med tanke på att vi har slagit Pori i snörugby tidigare i år, och att Joensuu inte vann en match i fjol. Och Helsingforslagen får bara ta in a-lagsspelare i en av sina två matcher mot oss, och kan vi vinna en gång vardera mot dem är vi i serietopp, säger Stagstränaren Rasmus Basilier.

Lagen i division 1:
Helsinki Rugby Club B
Joensuu Rugby
Pori Bombers
Warriors Rugby Club B
Åland Stags