DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>PRISBELÖNAD Simon Tavakoli fick både andra pris för sin bil samt hedersomnämnade. Han är den förste i Teknaturs historia att ha vunnit pris fyra gånger.

Bilen som inte kan krocka

Simon Tavakolis prisade Teknatur-projekt är en bil som med hjälp av ultraljudssensorer kan förhindra krockar.

Det är en vidareutveckling av liknande bilar som redan finns tillgängliga, men i en form som skulle kunna tillåta en relativt billig och enkel massproducering.
I går berättade Nyan om Simon Tavakolis pris i projekttävlingen för gymnasieelever på Teknatur i Helsingfors och nu har vi fått ta oss en titt på hans uppfinning.

– I en riktig bil skulle det vara radiovågssensorer, då skulle den ha längre räckvidd och högre precision, säger Simon Tavakoli och förevisar den lilla ljusgula Volvon som utrustats med ultraljudssensorer som mäter avståndet till objekt framför bilen.

– Det kan vara fotgängare, andra bilar eller djur.

När sensorerna registrerar objektet sänker bilen automatiskt hastigheten och stannar helt.

– När den håller en hög hastighet så stannar den tidigare än om den går på lägre hastighet.

Hur kom du på idén?

– Jag såg på nätet den här nya tekniken med bilar som har automatisk inbromsning och såna är ganska dyra och jag undrade om det går att få dem billigare på något vis. Om man bara har två vanliga radiovågssensorer som ekolod som styr bilens bromssystem och motorn, så borde gå bra eller mycket bra, säger Simon som arbetat med sitt eget testprojekt i drygt två månader.

Varför just en Volvo?

– Det var vad jag hittade på nätet som jag kunde göra modifikationer på, säger han med ett leende.