DELA
Foto: Erkki SantamalaMÅNGA UPPGIFTER Wille Valve måste tjuvkika i sina papper för att komma ihåg alla områden som ligger på kansliministerns bord.

Kansliministern vill slopa sin egen post

Kansliminister Wille Valve vill slopa sin egen ministerportfölj.

I stället vill han ge Åland en självstyrelseminister.
Vad gör kansliminister Wille Valve (MSÅ) egentligen? Den frågan ställde sig många när Nyan var ute och pejlade vad ålänningarna tycker om landskapsregeringen. Så vi bad honom berätta vad han håller på med.

Det korta svaret är mängder av olika saker. Inte ens ministern själv kan räkna upp alla ansvarsområden utan att tjuvkika i sina papper. På sitt bord har han allt från landskapets integration, till jordförvärv, till polisen.

– Det handlar om allt från EU-frågor till personalens julfester till penninginsamling.

Är det bra att en minister har så här många olika frågor på sitt bord?

– Det är viktigt att ministrarna har ungefär samma arbetsbörda så att en inte jobbar ihjäl sig medan en annan går omkring och dricker kaffe.

Valve tror inte att nästa regering kommer att ha en kansliminister eftersom namnet upplevs som ålderdomligt. Han skulle vilja döpa om posten till självstyrelseminister eller inrikes- och utrikesminister.

– Vi har ambitionen att flytta fram positionerna självstyrelsepolitiskt och uppgradera kontoren i Stockholm och Helsingfors och göra dem till representationer.

Läs mer i papperstidningen!