DELA
Foto: Heidi HenderssonVILL AKTIVERA Ålands Natur och Miljö, här representerad av Karin Sundberg och Jessica Rosenberg, vill aktivera medlemmarna på ett nytt sätt, bland annat genom att införa fler medlemsgrupper med olika inriktningar och medlemsbaserade initiativ.

Ålands natur och miljö vill bli synligare

Ålands Natur och Miljö hoppas på ett riktigt bra miljöår 2015. De vill se miljöfrågorna på den politiska agendan och själva vill de vara en plattform varifrån medlemmarnas egna hållbara initativ ska få växa.

– Vi ska synas 2015 och våra medlemmar ska få blomma ut, säger Jessica Sundberg.
Ålands Natur och Miljö har drygt 700 medlemmar i alla åldrar och det är utgående från dem som verksamheten 2015 ska byggas upp.

– Vi vill aktivera medlemmarna på ett nytt sätt, säger Jessica Sundberg.

De nya sätten blir bland annat fler medlemsgrupper med olika inriktningar och medlemsbaserade initiativ.

– Det blir mera kraft i aktionerna när de kommer från medlemmarna själva. Istället för att vi ska gissa vad medlemmarna vill, får de säga vad de vill göra. Vi finns här som samordnare, säger Sundberg.

– Det finns en bred kompetens bland våra medlemmar, säger Karin Rosenberg.

Hampasäck

Miljöåret 2015 för med sig både utmaningar och förväntningar och på Ålands Natur och Miljö tycker man sig märka av ett större engagemang för miljö- och hållbarhetsfrågor på Åland.

– Miljöfrågorna har kommit närmare. Folk blev väldigt engagerade i till exempel plasth4n förra året. Man kanske inte bryr sig så mycket om sälarna där borta någonstans, men om det finns hormonstörande kemikalier i ditt barns plastleksaker är det svårt att ignorera, säger Rosenberg.

Att vara miljömedveten är inte heller lika ”stämplat” eller begränsande som tidigare, utan innnefattar alla möjliga typer av människor och ideal, säger representanterna för föreningen.

– En miljömedveten konsument behöver inte knalla runt i en hampasäck och äta morötter, säger Rosenberg.

Läs mer i papperstidningen!