DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>VÅR I LUFTEN Solen har under de senaste dagarna värmt vinterfrusna Åland och vi får se mera av den under resten av veckan.

Fritt fram för vårkänslorna

Glöm vintern.

Meteorologerna tror att våren blir extra tidig i år.
Det är kanske inte, som i den populära svenska tv-serien ”30 grader i februari” – men väl 7,4 i Lumparland. Det var nämligen den officiellt högsta temperaturen som Finlands meteorologiska institut registrerade i hela landet i måndags. I går var det ännu varmare, cirka 9 grader, men exakt hur mycket och var redovisade FMI inte före Nyans pressläggning.

I Sverige noterades i går 11,6 grader i Göteborg vilket är den högsta februaritemperaturen sedan mätningarna startade 1859.

En föraning av våren? Visst – och kanske mer än så.

Betydligt varmare

FMI har publicerat och tolkat det europeiska vädercentret ECMWF:s långsiktiga prognos för hela våren. Ovanför Island härskar ett lågtrycksområde och ovanför mellersta Europa ett högtryck och det brukar bädda för milt väder.

FMI konstaterar att nordliga vindar fortfarande kan hämta enstaka köldknäppar till oss och att vi också sannolikt får det ganska blåsigt i vår. Men allting tyder på att det milda vädret kommer att dominera och att det blir betydligt varmare än normalt fram till och med maj.

– Prognoserna ger alltså förhoppningar om att den termiska våren kan börja till och med flera veckor tidigare än normalt i Finland, avslutar FMI sin tolkning av den europeiska vädersituationen.