DELA
Foto: Fredric Häggblom<07_Bildrubrik>MINSKAR Ålands hushållningssällskaps forskningsstation drar ner på personalstyrkan.

Försöksstationen minskar kraftigt

Fyra personer blir av med sina jobb då Ålands hushållningssällskap lägger ner försöksarbetet på Åland försöksstation.

Från och med i år kommer stationen endast att testa bär och frukter. Prover med ekologisk odling och konventionella grönsaker läggs ner.
Hushållningssällskapets styrelse har bestämt att verksamheten vid Ålands försöksstation i Jomala ska skäras ned.

Från och med i år kommer stationen inte längre göra några egna försök med konventionella grönsaker och ekologisk odling. Försöksstationen kommer endast att göra försök med frukt och bär.

Omstruktureringen leder till att 3,5 tjänst dras in vilket leder till att fyra av 14 personer får gå.

Bästa sätt

Bo-Erik Sandell, styrelseordförande för Ålands hushållningssällskap, säger att Åland ska bli bättre på att utnyttja information från Sverige och Finland i stället .

– De pengar som kommer till jordbruket ska användas på bästa sätt. Det görs motsvarande försök i Sverige och i Finland. Det är inget självändamål att ha en försöksverksamhet om man kan få tag i informationen på ett annat sätt. Personligen tycker jag inte att man behöver ha en noggrannhet med decimaler för att veta vad som är bra. Det finns så mycket annat som påverkar en skörd än just det man testar.

Ålands hushållningssällskap tog över försöksstationen från landskapsregeringen 2011.

Enligt den dåvarande överenskommelsen reglerades verksamheten i 5 år framöver.

– Det var inte så mycket pengar kvar då vi tog över försöksstationen. Det var varit lite för smått för att kunna göra något bra av det och lite för mycket resurser med tanke på vad man får ut av det.

Läs mer i papperstidningen!