DELA
Foto: <07_Bildrubrik>FINNS REDAN Både i USA och Canada har man fått hundägare att bli bättre på att plocka upp bajset genom att DNA-registrera vovvarna.

Nya Ålands aprilskämt verklighet i Nordamerika

Tycker du vårt aprilskämt om att DNA-testa hundbajs var långsökt?

Då har du fel.
Nya Åland publicerade den första april i år en artikel om att man nu definitivt tröttnat på allt hundbajs i Mariehamn och inför DNA-kontroller för att få fast de fyrbenta syndabockarna.

Vi lurades. Trodde vi.

Aftonbladet noterade skämtet som är verklighet och har skickat två olika nätartiklar till oss som båda berättar att DNA-testat hundbajs redan är vardag i både USA och Canada.

Företaget Poo Prints har lanserat en tjänst som går ut på att bostadsområden som tröttnat på hundbajset kan anhålla om en DNA-registrering av alla sina hundar.

– Då DNA-testet är gjort tappar folk lusten att testa systemet och bajsproblemet försvinner mer eller mindre över en natt, säger Maggie Ashley, från Poo Prints Canada i Calgary, till nyhetskanalen CBC News.

Enligt henne producerar en medelstor hund drygt 123 kilo avföring årligen. Cirka 40 procent lämnas kvar på marken i områden där DNA-registreringen inte har utförts.

Priset för DNA-registrering varierar. I Calgary kostar den cirka 50 dollar beroende på bostadsområdets storlek.

Den amerikanska tidningen The Seattle Times skriver på sin hemsida att nästan tusen amerikanska orter redan nappat på systemet.

Läs Nyans skämtartikel här!