DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>VARNING Utsträckta armar är ett varningstecken för de gående om att ett fordon närmar sig. Förarna ska inte ta det som att det är fritt fram att gasa på, utan ta det försiktigt och komma ihåg att de har väjningsplikt. Bilden togs vid Ytternäs skola för några år sedan.

Nu utbildas nästa läsårs skolpoliser

Nu pågår utbildningen för nästa läsårs skolpoliser vid Strandnäs, Ytternäs och Övernäs skolor, berättar trafiksäkerhetskonsulent Catharina Smiderstedt.
Skolpolisverksamheten på Åland började 1986.

– Tack vare våra skolpoliser har vi sluppit olyckor på de platser som skolpoliserna har övervakat. Skolpoliserna arbetar varje skolmorgon, i ur och skur. De arbetar vid övergångsställen som är närmast skolan. De varnar sina skolkamrater genom att sträcka ut armarna när det är fordon i närheten. När det är klart att gå över övergångsstället tar de ned armarna, stiger åt sidan för att släppa över fotgängarna, säger Smiderstedt.

Fordonsförarna ska komma ihåg att de har väjningsplikt mot gående som gått ut eller ska gå ut på övergångsstället, inskärper hon.

– När skolpoliserna sträcker ut armarna är det ett varningstecken för gående att ett fordon närmar sig övergångsstället. Det är inte ett klartecken för ett fordon att det är fritt fram att köra. (ms)