DELA
Foto: Patrik Dahlblom<07_Bildrubrik>OVÄLKOMMEN GEGGA Det var ännu kallare i juni i fjol än det har varit i år. Det avskräckte inte algerna som blommade så här på Möckelö i juli.

Nu ökar blågrönalgerna

Den kyliga försommaren har gjort att vi hittills förskonats från algblomning.

Men nu har blågrönalger observerats söder om Åland.
För att vara juli är det ovanligt få algblomningar.

– Blågrönalger har blivit aningen rikligare i insjöarna, men algmängden är fortsättningsvis något mindre än genomsnittet för början av juli, skriver Finlands miljöcentral i den riksomfattande algöversikten.

Miljöcentralen meddelar att en del blågrönalger har observerats söder om Åland men att det inte handlar om några stora anhopningar.

Ytvattnet till havs är nu cirka 14-15 grader och närmar sig alltså den temperatur som gynnar algtillväxten.

Blåalger har den här veckan konstaterats vid 24 observationsplatser i landets insjöar men bara på två orter i södra Finland handlar det om stora mängder. I de rapporter som allmänheten bidragit med har det funnits rikligt med alger på tre ställen.

– Värmen nu kommer sannolikt att gynna de blågröna algernas blomning i sjöarnas ytvatten, säger specialforskare Marko Järvinen.

Mönstret för en normal sommar är, enligt honom, att algerna börjar öka efter midsommar för att kulminera i mängd i juli och augusti.