DELA
Foto: <07_Bildrubrik>DN Dagens Nyheter berättade om anmälan i fredags.

Nu anmäls Arla även i Sverige

Nu anmäls Arla även av svenska mjölkbönder.

För ett par veckor sedan anmälde Ålands centralandelslag, ÅCA, Arlas finländska bolag till konkurrens- och konsumentverket KKV för konkurrensbegränsande verksamhet genom missbruk av dominerande ställning.

ÅCA hävdar att Arla betalar mycket högre pris för den åländska mjölken än man gör någon annanstans i Finland och att Arla använder aggressiva och olagliga medel för att konkurrera ut ÅCA från den finländska marknaden.

Dagens Nyheter berättar om den nya anmälan, som uppges komma från ”ett antal svenska mjölkbönder fristående från Arla”.

Det sägs att ”anmälarna är starkt kritiska mot Arlas ”bonussystem” till handlare som sägs missgynna och stänga ute mindre konkurrenter.”

– Framför allt reagerar vi på det bonussystem Arla har gentemot butiker dit de levererar produkterna. Det hindrar oss mindre att sälja våra produkter, säger en mjölkbonde till DN.

Arla säger att man inte har något bonussystem men att det betalas en ”leveransersättning” till kunderna.

– Vi känner till att vår leveransersättning ibland har gett upphov till missförstånd. Därför är det viktigt för oss att vara öppna och transparenta kring både bakgrunden till ersättningen och leveransvillkoren, säger Daniel Emilsson, pressansvarig på Arla, till DN.

På Konkurrensverket säger man att någon anmälan ännu inte lämnats in.