DELA
Foto: Rasmus Olin<07_Bildrubrik>STARKARE I DAG Hanna gick stärkt ur den tärande strid det innebar att få ex-pojkvännen dömd för att anonymt ha hotat och trakasserat henne på nätet. Men om hon inte själv hade säkrat bevis hade utgången troligen blivit en annan. – Det hade känts jobbigt, säger hon.

Näthatares offer vill hjälpa andra

Nästan tre år.

Så lång tid tog det innan Hanna Holmströms näthatare dömdes för ärekränkning – och utan hennes egen säkring av bevis hade det knappast blivit någon dom.

– Jag är nöjd, säger hon i dag.
Tingsrättens dom kom i början av september efter många vändor och kringelikrokar i rättssystemet. Kränkande inlägg på nätet är en relativt ny företeelse och om sajternas servrar dessutom ligger i andra länder är det nästan omöjligt att spåra avsändaren ifall inläggen är anonyma.

Därför är det mycket ovanligt att näthatare blir dömda, och ännu ovanligare är det att en anonym avsändare dömts på Åland.

– Kränkningarna mot mig drabbade inte bara mig utan hela min familj, och jag har nog inte förstått förrän nu efteråt hur illa det har varit för alla när jag har mått så dåligt. Det har varit jättetufft, men samtidigt har jag lärt mig något som har gjort mig starkare än jag var tidigare, säger Hanna.

Hon berättade sin historia i Nya Åland i april i fjol om hoten och trakasserierna som kom så gott som dagligen, ofta på nätterna, på sajten Ask.fm.

Misstanken föll snart på hennes ex-pojkvän, som dömdes för ärekränkning.

I dag mår Hanna bättre men inte helt bra.

– De självmordstankar jag hade har jag inte längre och ångesten har lättat. I dag vill jag hjälpa andra som hotas anonymt.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!