DELA
Foto: Jonas EdsvikNäringsminister Fredrik Karlström

Näringsministern: ”ÅCA är framtiden”

Näringsminister Fredrik Karlström har svårt att se Arla-avtalet som ett långsiktigt hållbart alternativ.

– Jag önskar alla lycka till, alla gör enligt sina egna val och det finns inget att säga om det, men jag tycker fortsättningsvis att det är tråkigt att man överger sitt mejeri.
I insändaren riktar Arla-leverantörerna även en känga till näringsministern angående hans uttalanden om mjölkkrisen.

– Hans sätt att räkna på värdet av vårt medlemskap i ÅCA helt saknar verklighetsförankring. Vackert i teorin men vi lever i verkligheten och den ser inte ut som Karlströms, skriver de.

– Det står ju för dem och det är givetvis fritt fram för dem att göra som de tycker är bäst. Men jag tycker fortfarande ÅCA är framtiden, säger Karlström.

Arla-leverantörerna ser heller inte att Karlströms råd att ”tala med banken” är hållbar lösning.

– Att belåna stöd som man inte vet om man beviljas eller inte, kan förvärra situationen ytterligare, skriver de.

Karlström säger dock att man måste se till företagets längre livscykel.

– Alla företag har i ett långt perspektiv problem med likviditeten. Ibland är det uppförsbacke när marknaden sviktar, men lösningen är inte att ta drastiska beslut. Man måste se långsiktigt på det och mjölkproduktion är ett långsiktigt åtagande, det kan handla om 20, 30 år.

Mjölkbönderna säger att beslutet att vända sig till Arla också påverkats av landskapsregeringens jordbrukspolitik, avvecklingen av avbytarservicen och det nya LBU-programmet som enligt dem avsevärt har försvårat deras överlevnadsmöjligheter.

Vad kunde man gjort från politiskt håll för att förhindra mjölkflykten?

– Det hela handlar om sanktionerna mellan EU och Ryssland, före det var det väldigt uppåt. Det fanns tecken på att ÅCA:s produkter hade stor efterfrågan. Det är inte jordbrukspolitiken eller avbytarsystemet som är problemet, vi satsar mer pengar på jordbruksprogrammet än i Finland och i Sverige. Jag tycker inte avbytarsystemet är dåligt, det var inte hållbart att fortsätta ha landskapsanställda avbytare, det behövdes göra en reform. Problemet, om man ska skylla på någon, är marknaden som uppstått med Rysslandsanktionerna. Men jag tror att de kommer nån dag att lösas och situationen kommer gå tillbaka till normaltillstånd.

Har du förståelse för mjölkböndernas beslut?

– Nej, jag tror styrkan var att man hade hela förädlingskedjan i sin ägo, från grässtrået som vi är med och finansierar via LBU till osten. Nu säljer man den till en annan förädlare. Jag tror på sikt att det är mer lönsamt att ta tillvara på det värde man byggt upp inom ÅCA.