DELA
Foto: Johan Orre<07_Bildrubrik>FÖRESTPRÅKARE Både Nya Moderaternas gruppledare Jessica Polfjäder och riksdagsledamoten Hans Wallmark vill att Sverige går med i Nato.

Moderata gäster gillar Nato

Det förändrade säkerhetsläget i Östersjön lockar svenska moderater till Nato.
I veckan planerar Nya Moderaterna i Sverige det kommande riksdagsåret under några dagar på Åland. Med på resan var Moderaternas gruppledare i riksdagen, Jessica Polfjärd, samt riksdagsledamöterna Hans Wallmark och Ewa Thalén Finne.

Partiet träffade också sitt systerpartiet Moderat Samling på Åland.

Under gårdagen var den stora politiska frågan i Sverige att Centerpartiets ordförande Annie Lööf meddelade att partiet är för ett Natomedlemskap.

– Vi tycker givetvis att det är bra. Det har varit en tydlig ståndpunkt från de svenska moderaterna att vi vill gå med i Nato. Kristdemokraterna är också för det, säger Jessica Polfjärd.

Hur ser ni på Ålands ställning om både Finland och Sverige skulle gå med i Nato?

– Det råder ingen tvekan om att Finland har ett ansvar för Åland. Jag tror att eventuella konflikter i Östersjön innebär att mer än ett land involveras. Därför landar vi i den självklara ståndpunkten att fördjupat samarbete är bättre. Det bäst fungerande säkerhetssamarbetet är Nato, säger Wallmark.

Moderat Samlings ordförande Johan Ehn nickar.

– För vår del finns det inget bekymmer om varken Finland eller Sverige för Nato-frågan vidare. Vi kommer inte att motsätta oss det.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!