DELA
Foto: Fredrika Fellman<07_Bildrubrik>SNABBVISIT Dagens turister Elisabet, Peter och Henrik Olinder från Stockholm är på dagsutflykt till Åland.

”Min kompis är ålänning”

Dagens turister hittar Nyan utanför Sjökvarteret i Mariehamn. De ser misstänkt turistiga ut med stora ryggsäckar och kameror runt halsen. De heter Elisabet, Peter och Henrik Olinder och kommer från Enebyberg i norra Stockholm. Just nu är de på promenad längs Östra utfarten.

Vad ska ni hitta på här?

– Vi är här på en dagsutflykt, säger Elisabet.

– Vi har med oss en bror till, en mamma och så mormor och morfar. Vi kom hit med båten från Kapellskär och så ska vi sola och bada. Pommern såg vi redan förra året, men Peter tyckte om den så mycket så dit ska vi försöka hinna med igen. Det är kul att kombinera och hinna titta på flera saker, säger Henrik.

– Och så ska vi fiska, säger Peter.

Hur hittade ni hit?

– En av mina kompisar är ålänning, säger Elisabet.

– Ja, det var egentligen så vi började komma hit, för att hälsa på. Vi har kommit hit fler somrar på korta turer. Åland är ju väldigt fint på sommaren, så vi tycker om att komma hit. Och så var jag här som barn, berättar Henrik.

Och vad ska man hitta på som turist i Stockholm?

– Gå på stan, tycker Elisabet.

– Ja, stan borde man se. Stockholm är ju en trevlig sommarstad, även om många flyr staden sommartid. Det finns flera sevärdheter där. Och om det är regnigt finns det många fina museer att se, säger Henrik.