DELA
Foto: Fredrik Törnroos

Midsommarfirandet i Mariehamn hotat

Mariehamns stad ”söker nu föreningar, arbetsgrupper eller enskilda som mot ett arvode kan tänka sig att vara med och arrangera midsommarfirandet vid Ålands sjöfartsmuseum.”
Det skriver Kultur-Biblioteksledare Lars Midbjer i ett pressmeddelande, som fortsätter:

– I vinter har Kultur-Bibliotek låtit fälla ett ämne till midsommarstång. Optimalt vore att låta den torka till nästa år, 2016, men Kultur-Bibliotek skulle gärna vilja resa den redan i år. Den nya stången är några meter kortare än den som gick av 2012 och stod i Badhusparken. Ny plats för midsommarstången blir vid Ålands sjöfartsmuseum.

– Kultur-Bibliotek är medvetna om att det kan vara svårt att hitta bara en förening eller arbetsgrupp som sköter allt, men menar att en gruppering skulle kunna sköta lövningen med allmänheten under dagen, samt en annan gruppering som sköter själva stångresningen på seftermiddagen. Det bästa vore att stångresningen precis som ute i byarna sköts av flera personer eller en arbetsgrupp tillsammans, gärna minst 3 personer. Då slipper man känna sig så pressad när det gäller ansvarsfrågan. Det brukar sedan inte vara några som helst problem med att få 24 st. män ur publiken att ställa upp och hjälpa till med resningen.

Man får gärna anmäla sig till Kultur-Bibliotek eller tipsa dem, hälsar Midbjer och avslutar:

– Får Kultur-Bibliotek ingen ansvarig i år så låter man stången få vila och torka till sig till nästa år. Målsättningen är att resa stången och hitta samarbetspartners.