DELA

Öl är vetenskap och konst

Hallon, choklad och jordnötssmör är några av ingredienserna. Men det är inte cupcakes eller något annat bakverk som Jouya Shafiei tillverkar i källaren i huset i Strandnäs – utan öl. Målet är ett eget bryggeri i Skottland.

Jag vill tänja på idéerna som finns om öl och vad man kan göra med öl, säger Jouya Shafiei.

– Det som är så roligt med öl är att man kan göra nästan vad som helst. En snubbe bryggde öl med jästkultur från sitt eget hår och det blev faktiskt ganska bra, berättar Jouya Shafiei samtidigt som han bär upp en stor vit hink från källaren.

Riktigt så vågade är inte hans egna ölbrygder, än så länge. Däremot har han två sorters chokladporter under produktion just nu. Själva mäskningen, då malt och vatten värms, gjorde han för en och en halv månad sedan och sedan har ölet fått jäsa tillsammans med bland annat humle och kakao. I halva satsen tillsattes även jordnötssmörsextrakt och den drycken är snart redo att hällas upp på flaska.

– Kanske lite mer choklad, konstaterar Shafiei efter att ha provsmakat den bruna vätskan.

Den andra halvan av satsen ska idag berikas med två nya ingredienser: hallon och vildjäst.

– Jag har kokat hallonen för att få bort eventuella bakterier. Nu är det bara att ha i dem, säger Shafiei och vältrar ner hallonsörjan i en annan vit plasthink efter att noggrant ha rengjort alla kanter och verktyg med desinfektionsmedel.

Efter att även vildjästen hällts i ska ölet vila i minst sex månader.

– Den här jästen behöver lång tid på sig. Mörk öl över huvud taget tar lång tid att mogna, men det är ett långtidsprojekt, konstaterar Jouya Shafiei.

Mer än rus

Mat och dryck har alltid intresserat Jouya Shafiei. Kanske blir det så när familjen driver specialmataffär: Puneh Oriental, som idag har två butiker på Åland. Öl var han däremot inte speciellt förtjust i tidigare.
– Förut hatade jag öl, men då hade jag bara druckit lager pilsner. När jag sedan började upptäcka belgiskt öl och andra sorter då insåg jag att det faktiskt kan smaka gott. Öl är inte bara något blaskigt man häller i sig för att få ett rus, utan det kan vara så mycket mer.

För fem år sedan testade Jouya för första gången att brygga eget öl. Resultatet av det experimentet beskriver han som ganska misslyckat, men sedan dess har flera mer lyckade ölsorter tagits fram i den Shafieiska källaren. En IPA med smak av apelsinskal och korianderfrön blev han nöjd med, liksom en porter med svartbröd och muskotblomma.

– Att laga öl är både vetenskap och konst och jag har alltid varit intresserad av vetenskap och konst. Och för mig är det så att det är 110 procent eller inte alls.

Jouyas ambitioner är större än femton liters källarsatser. Om ett par månader flyttar han till Skottland, för att dels avsluta sina studier i psykologi och dels söka jobb på ett mikrobryggeri.

– Planen är att jobba där för att kunna lägga undan lite pengar och på sikt starta ett eget bryggeri.

Inom kort börjar Jouya Shafiei också att skriva om öl i Nya Åland. Jouyas ölskola publiceras varannan vecka i lördagstidningen.