DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>PRISAS Kommersråd Anders Wiklöf delade ut priserna under prisutdelningen. Här mottar Folke Rydén sitt pris. Vad han ska göra med pengarna är redan bestämt -De ska gå till mina medarbetare. De som varit med och förverkligat filmerna. Utan deras engagemang hade de inte blivit till, säger han.

Med pompa och ståt för ett friskare hav

Gemensamt ansvar och allas möjlighet att påverka Östersjöns framtid stod i fokus då Östersjöfonden höll sin årliga prisutdelning under fredagskvällen.

– Det är det som görs på medborgarnivå som verkligen betyder något, sade före detta statsminister Paavo Lipponen som gästtalade.
I fredags höll Östersjöfonden sin årliga prisutdelning på Alandica i Mariehamn och det var med pompa och ståt som man välkomnade gästerna och pristagarna till Alandica. Findukade bord med vitsippor fyllde foajén och i lokalerna steg ett förväntansfullt sorl när allt fler gäster samlades i väntan på att bli insläppta i den stora salen där prisutdelningen hölls.

– Jag ser framemot kvällen. Jag hoppas att allting ska vara bra, sade kommerserådet och Östersjöfondens grundare Anders Wiklöf på plats i Alandica.

Östersjöpriset på 20 000 euro gick i år till journalisten Folke Rydén från Stockholm, Sverige. Han mottog priset för sin dokumentärfilmsserie kring tillståndet i Östersjön med motiveringen att den nått en bred publik och bidragit till att sprida kunskap, öka engagemang och förändra attityder för ett renare hav. Dokumentärfilmerna är en del av ett tioårigt projekt där Rydén, tillsammans med sin fotografkollega Mattias Klum utforskat och problematiserat olika faktorer som hotar Östersjön idag.

Årets Ålandspris på 3 000 euro gick till Natalie Fagerlund, Andrea Johansson och Erica Verho. Trion får priset för sin kampanj Blått för Östersjön. Kampanjen går ut på att bära blått en särskild dag för att visa att man bryr sig om Östersjön.

– Det är svårt att förstå att vårt projekt väckt så mycket uppmärksamhet men det känns väldigt roligt. Östersjön betyder mycket för oss, säger Fagerlund.

Läs mer i dagens papperstidning eller e-nyan.