DELA

Maskinbefäl på Gudingen misstänks för roderfylleri

Ett av maskinbefälen på M/S Gudingen misstänks för fylleri i sjötrafik samt grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Gudingen drabbades av tekniska problem på lördag förmiddag och ankrade utanför Långnäs. Två enheter från Ålands Sjöräddningssällskap samt en patrull från Ålands sjöbevakningsstation alarmerades dit och bogserade in Gudingen till kajen i Långnäs cirka en och en halv timme efter tidtabellen. Sjöbevakningen utförde nykterhetskontroll ombord och ett av maskinbefälen blåste över den tillåtna gränsen på 0,5 promille. Befälet transporterades till Mariehamn för blodprovstagning och misstänks nu för fylleri i sjötrafik samt grovt äventyrande av trafiksäkerheten. 30 personer fanns ombord på Gudingen.

– Jag har inte fått information om detta men om det stämmer är det otroligt ledsamt och det ska naturligtvis inte få förekomma, säger Ålandstrafikens enhetschef Gilla Karlsson.

Hon vet att andra maskinbefäl som var lediga kallades in för att hjälpa till och säger att hon kan ha ett visst överseende om det handlar om någon som kommit till färjan när den väl var inbogserad till kajen.

– Det här är ju en dag med skolavslutningar och studentdimission så är man ledig och har tagit ett glas men rycker ut för att hjälpa till kan jag förstå det. Då riskerar man inte heller andra personers liv. Men om befälet var med när färjan var i trafik är det allvarligt.

Tagen ur tjänst

Besättningarna på de skärgårdslinjer som är upphandlade av privata företag ligger inte under Ålandstrafikens ansvar utan landskapsregeringens. Upphandlingarna har skötts av Sten Schauman som är ledig för studentfirande och inte vill kommentera händelsen överhuvudtaget. Han hänvisar till maskinbefälets arbetsgivare Nordic Jetline och dess vd i Finland, Oskar Berndtsson.

– Det här är en mycket otrevlig och pinsam situation för oss. Om detta stämmer och han blir dömd agerar vi i enlighet med vår företagspolicy, en person som har äventyrat trafiksäkerheten kan inte jobba kvar i vårt företag. Den här personen är redan nu tagen ur tjänst och arbetar inte ombord förrän de rättsliga processerna är avklarade.