DELA
Foto: UNHCR / O. Laban-MatteiVILL VÄLKOMNA På lördag visar Åland solidaritet med de som flyr från krig och våld.

Manifestation för flyktingars rätt imorgon

I morgon lördag ordnas en manifestation på torget för välkomnandet av flyktingar till Åland. Initiativet kommer från Ålands feministparaply och Åland mot rasism.

– Många känner att det är viktigt att stå upp för sina värderingar och välkomna människor som flyr från krig och våld, säger Martha Hannus som samordnar manifestationen.

Lördagen den tolfte september manifesterar många i Europa för att människor på flykt ska få rätten till asyl och en säker väg in i Europa. Den europeiska manifestationens facebook-evenemang har lockat över 60.000 deltagare och även på Åland ordnas samma typ av manifestation för att visa solidaritet med människor på flykt.

– Många har känt ett behov att göra något, att visa var man står i frågan, säger Martha Hannus.

Varför är det viktigt att ordna en manifestation?

– Det är viktigt att visa att Åland välkomnar alla som vill komma hit och att vi visar att alla har rätt att söka asyl.

Ökad kunskap

Den rådande flyktingkatastrofen har delat Europa i två läger där vissa länder tydligt har visat att människor i nöd är välkomna medan andra länder stärkt sina gränsbevakningar.

Vilka är dina förhoppningar på morgondagen?

– Jag hoppas också att folk som kommer får ökad kunskap om vad Åland gör och kan göra i den här frågan.

Manifestationen börjar klockan 12 på torget i Mariehamn. Den är politiskt obunden och alla är välkomna.

Deltagande organisationer är Ålands feministparaply och Åland mot rasism – ett nätverk som idag består av ABF-Åland, Rädda Barnen, Mångkulturella föreningen, Ålands Handikappförbund, Emmaus, Regnbågsfyren, Pelaren, SKUNK, Swingskeppet och Ung resurs.