DELA
Foto: Rasmus Olin<07_Bildrubrik>PRISAS Jämställdhetskonsulten Malin Gustavsson är av Helsingfors universitet utsetts till Årets Kristiina. Nyligen hjälpte hon de åländska skolorna i arbetet mot sexuella trakasserier.

Malin Gustavsson prisas för jämställdhetsarbete

Årets Kristiina 2015 utmärkelse går till Ekvalita Ab och Malin Gustavsson.
Malin Gustavsson, född och uppvuxen i Hammarland tilldelas Helsingfors universitets utmärkelse ”Årets Kristiina”. Gustavsson får priset för sitt arbete med det egna företaget Ekvalita.

– Sedan 1999 har Ekvalita arbetat för att främja jämställdhet. Genom uppfinningsrika och ögonöppnande arbetssätt för Ekvalita och Malin Gustavsson jämställdhets- och mångfaldsperspektivet framåt i samhället. I arbetet utvecklas nya sätt att göra jämställdhetsarbete och att tillämpa forskning i praktiken.

Malin Gustavsson fungerar som en förebild för genusvetenskapsstuderande. Gustavsson är ett exempel på hur teoretisk kunskap kan omvandlas till arbete och hur en inom genusvetenskapsfältet kan sysselsätta sig själv. Gustavssons entreprenörskap är ett inspirerande exempel för studerande inom ämnet genusvetenskap, står det i motiveringen.

Årets Kristiina-utmärkelse bär det tidigare namnet för ämnet genusvetenskap, Kristiina institutet, och delas ut årligen till arbete som uppmärksammar genusforskningen och som arbetar mot diskriminering på grund av kön och arbete mot ojämlikhet. Priset delas ut för femtonde gången.