DELA

Waldorf överlever ännu en termin

Waldorfskolan har haft det ekonomiskt kämpigt och fick nyligen ett stöd om 50 000 euro av landskapet för att klara terminen. Men det är bara konstgjord andning för skolan.
– Vi hoppas att vi får in fler barn, det har vi plats för, säger läraren Imme de Vries.
Nya Åland var i slutet av november på besök i Waldorfskolan i Strandnäs och då stod man inför en ekonomisk kris. Under de tre första åren hade föreningen samlat på sig ett underskott på drygt 20 000 euro och skolan hotades av nedläggning. I januari beslutade landskapet att skjuta till 50 000 euro för att rädda vårterminen.
– Det är vi väldigt tacksamma för, säger läraren Imme de Vries.
Men det är bara konstgjord andning för skolan som i stort överlever på landskapsandelar från barnens hemkommuner. Problemet är att kommunerna betalar olika stora ersättningar. I vissa fall betalar kommunerna endast hälften av hur mycket en elev kostar och då får skolan ta den ekonomiska smällen.


Vill få fler elever
Om skolpengen inte ökar nästa år är skolans dagar räknade.
– Det gäller för oss att spara framöver, men vi måste hitta en lösning, säger Imme de Vries som hoppas på stöd av landskapet tills man vet hur det blir med landskapsandelarna.
– Vi jobbar så klart själva på det, men summan är så pass stor att vi inte kan samla in den via basarer eller dylikt. Vi hoppas att vi får in fler barn, det har vi plats för.
Läs mer i papperstidningen!

Heidi Hendersson