DELA

Vintern sparkar bakut

I går uppmättes över 7 plusgrader på Mariehamns flygfält i Jomala. Men det lönar sig inte att jubla ännu, våren bara retas lite.
Redan nu till helgen blir det både kallare och mera snö och på långtidsprognoserna för nästa vecka syns inte en endaste en liten plusgrad. Det syns inte många solsymboler heller, veckan blir övergripande grå och dessutom ganska blåsig med friska vindar och till och med vindar med kulingstyrka.
Inte nog med det. Skall man tro det amerikanska institutet Weather Services International dröjer våren länge ännu. WSI:s tolkar nämligen befintliga blockeringar i atmosfären som att den närmaste tiden blir kall i nordöstra Europa.
I institutets senaste tremånadersprognos, som publicerades i tisdags, blir mars kallare än normalt i Finland och på den Iberiska halvön medan resten av Norden och Europa får varmare än normalt.
Efter det tror WSI att blockeringarna upphör och att både april och maj bjuder på temperaturer som överskrider medelvärdet.
Mycket tyder alltså på att vintern klamrar sig kvar ett tag ännu. Men mars är trots allt kalenderårets första vårmånad och vi kan åtminstone se fram emot både vårdagjämning och övergång till sommartid och alltså betydligt ljusare dagar. (tt-s)