DELA

Villkorligt för grovt bedrägeri

Fem månaders villkorligt fängelse blev straffet för den kvinna som för sex år sedan löste in två förfalskade checker på Nordeas bankkontor i Mariehamn.
Att domen har dröjt så länge beror på att kvinnan har kallats till rättegång många gånger under årens lopp men inte dykt upp. Den här gången hämtades hon med polis och därför kunde rättegången hållas.
Kvinnan, född 1960, åtalades och dömdes för grovt betalningsmedelsbedrägeri. Prövotiden går ut i juli 2013. Hon ska ersätta Nordea med värdet av de falska checkerna, 7.750 euro, plus ränta från juni och augusti 2005.
Kvinnan berättade för tingsrätten att hon träffat en man på en datingsida på nätet. Hon hade fått checkerna av honom till att betala hotell under ett planerat besök på Åland och för att betala en resa åt henne till mannen i USA. Ingendera resan hade blivit av och mannen hade sagt åt henne att behålla pengarna.


Inte trovärdig
Enligt tingsrätten var hennes förklaring inte trovärdig. Rätten ansåg att hon borde ha insett att checkerna kunde vara förfalskade eller sakna täckning.
Ett vittne som jobbar på banken berättade under rättegången att den som vill lösa in en bankcheck undertecknar en förbindelse enligt vilken man förbinder sig att återbetala pengarna om det visar sig att checken inte kan inlösas. Kvinnan hade undertecknat förbindelserna men trots det vägrat återbetala beloppen.

Annika Orre