DELA

Villkorligt fängelse för förskingring

En näringsidkare, som anlitades för att bygga en pool vid Havdsvidden, har dömts till 50 dagars villkorligt fängelse för förskingring.
Enligt domen har han förskingrat 3 349 euro, pengar som skulle ha gått till att betala utmätta fordringar.
Mannen, som stod åtalad för grov förskingring, hade 2012 fått i uppdrag att bygga en pool på Havsvidden. Som Nya Åland tidigare rapporterat, fick han problem med betalningarna och en del av de obetalda räkningarna gick till utmätning via landskapsfogdeämbetet.
Havsvidden betalade 29 000 euro för poolbygget, pengar som gick till landskapsfogdeämbetet. Myndigheten betalade sedan enligt åtalet drygt 14 000 euro till näringsidkaren för att han skulle kunna betala obetalda fakturor för poolen motsvarande den specifika summan.
Enligt åtalet och landskapsfogden var det klarlagt att pengarna skulle gå till det här specifika ändamålet, men att endast cirka 4 000 euro användes för detta. Resterande summa, drygt 10 000 euro, har mannen enligt åklagaren ha använt till daglig konsumtion.
Mannen har själv nekat till brott.
Rätten menar att det är fastställt att åtminstone 3 349,16 euro har förskingrats, och dömer mannen till 50 dagars villkorligt fängelse med ett års prövotid.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén-Widung