DELA

Villkorligt fängelse för dödskrock

Sju månader vilkorligt fängelse blir påföljden för en bilförare som 2012 krockade på Storagatan i Mariehamn. En kvinna skadades så allvarligt att hon avled en vecka senare.

Igår föll domen efter den våldsamma kollisionen som inträffade den 23 mars 2012. Föraren döms för dödsvållande och grovt äventyrande av trafiksäkerheten
Bilen som han körde accelererade från korsningen Storagatan-Ålandsvägen i riktning mot korsningen Storagatan-Torggatan där en bil som färdades i motsatt riktning längs Storagatan var i färd med att göra en vänstersväng upp mot stadshusbacken då kollisionen inträffade.

Enligt tingsrättens bevis har mannen framfört bilen i en hastighet som kan ha varit så hög som 90-95 kilometer i timmen. Föraren i bilen som svängde mot stadshusbacken uppger i sitt vittnesmål att han sett en bil komma längs Storagatan från Ålandsvägenhållet, men bedömt att den var på sådant avstånd att det fanns gott om tid att svänga.
Den dömde föraren säger i sitt vittnesmål att några barn i korsningen vid Ålandsvägen uppmanat honom att sladda, vilket han inte gjort. Istället accelererade han och bjöd på motorljud.

Läs mer i onsdagens Nya Åland.

Frans Jansson

frans.jansson@nyan.ax