DELA

Viktigt med polis och ÅHS i Godby

Ska ÅHS och polisen från Godby flytta till Mariehamn om landskapet säljer sin aktiemajoritet i fastighetsbolaget Godby center?
Den frågan ställdes under lagtingsdebatten i går.
Historien har visat att landskapet är en dålig fastighetsägare och Godby center bekräftar detta enligt finansminister Mats Perämaa (Lib). Han presenterade förslaget om att sälja landskapets aktiemajoritet i fastighetsbolaget och ge någon annan möjlighet att fylla lokalerna. För närvarande finns Ålands hälso- och sjukvård samt polisen i fastigheten.
– Det är förnuftigt att sälja Godby center, men jag vill inte att ÅHS och polisen flyttar från Finström till Mariehamn. Då blir hela norra Åland helt utan den servicen, säger Runar Karlsson (C).
– Tvärtom, budskapet är tydligt. Det finns inga flyttningstankar, problemet är att landskapet inte är bra på att äga, säger Perämaa.

Plan?
Jan Salmén (C) var också orolig.
– Hur säkerställer ni sjukvården på norra Åland? Har ni någon plan?
– Vi har inte diskuterat detaljer, svarade Perämaa. Men man kan ha ett exempelvis 20-30 år lågt hyresavtal som ska vara klart innan affären är i hamn.
Danne Sundman (Ob) tycker det är positivt att landskapet avyttrar fastigheter och hoppas att Godby center inte blir det enda. (ns)