DELA

Vikings förre vd räddade Skunk

EU:s krångliga regler kunde styrt skärgårdsföreningen Skunks projekt rakt in i ”Brysseldöden”.
I onsdags kom lösningen. Viking Lines förre vd Nils-Erik Eklund går in och stöder projektet.
Det såg länge ut som att Skunk skulle få dra det korta strået när den goda nyheten om ett tvåårigt EU-bidrag godkändes i höstas. 205.000 euro i bidragspengar var en lycka, men utan vare sig lösöre eller andra tillgångar stod verksamheten hjälplös.
Orsaken stavas byråkrati. EU ger inga medel i förskott utan föreningen måste ligga ute med pengar tills bidraget betalas ut. Det tar cirka nio månader från de första kostnaderna till den första utbetalningen.
– Vi har kämpat sedan i augusti med hur vi ska klara likviditeten. För Skunk som lever på ett Paf-medel på 30.000 euro går det ju inte, säger verksamhetsledare Mia Hanström.

Motvind
Skunks medlemmar har frågat landskapsregeringen, bankerna och företag utan resultat. Ingen sade sig ha möjlighet att gå in och göra ett specialavtal.
– Om någon i vår styrelse var beredd att pantsätta sitt hus och gå i borgen för Skunk hade det varit möjligt, men våra styrelsemedlemmar är mellan 18 och 22 år. De har inga sådana tillgångar, säger Hanström.
I onsdags, i korridoren hos ABF på Ålandsvägen där Skunk har sina möten, mötte Mia Hanström och två Skunkmedlemmar Nils Erik-Eklund. Viking Lines före detta vd blev räddaren i nöden.
– Han sa att det här ordnar vi, berättar Mia Hanström.
Det tog ett dygn för Nils-Erik Eklund att läsa igenom projektunderlaget och svara ja. Ett lätt beslut, säger han.
– De har kämpat länge med olika företag utan att lyckas. Då tyckte jag att jag kunde vara med och bidra för något så viktigt.
Läs mer i papperstidningen!

Cecilia Lindvall