DELA

Veterantraktorer plöjde framgång i ÅM

ÅM i veterantraktorplöjning lockade i år hela 14 deltagare.
Tävlingen avgjordes i Hammarland Vestmyra och John Jansson, ordförande i Ålands veterantraktorklubb, utnämner årets tävling till den bästa någonsin.
– Vi är hemskt nöjda, säger han.
I år var det fjärde gången som de åländska mästerskapen i veterantraktorplöjning arrangerades. Veterantraktorklubben har som mål att för varje år byta tävlingsplats, och i år hade man fått låna Sture Johanssons mark i Hammarland.
– Det är väldigt bra mark där, med lätt sandjord eftersom det är ett gammalt lökland. Det var bästa tänkbara förhållanden, säger John Jansson efteråt.
14 personer, varav fyra var svenskar, ställde upp i tävlingen som består av två klasser – ”bogserad plog” och ”buren plog”. Plogarna som används i tävlingen är av samma typ som användes förr, innan den moderna växelplogen blev allt vanligare. På Åland har man kört med växelplog sedan början av 1980-talet ungefär.
I år tog Dan-Anders Jansson hem förstapriset i bogseringsklassen med 548 poäng. Yngve Palmqvist, från Sverige, blev tvåa med 503 poäng och Robert Lindholm trea med 461 poäng.
I den andra klassen var det en svensk som knep förstaplatsen – Sven Jansson med 577 poäng. Men på andra plats kom ålänningen Raul Petrell på 561 poäng. Eftersom svenska medborgare inte kan räknas som åländsk mästare, betyder det att Petrell försvarade fjolårstiteln då han hamnade på första plats. Tidigare i år gick Petrell dessutom och vann hela SM i veterantraktorplogning.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén-Widung